Teräksen lujuuslaskennalla kestävään ja kevyempään lopputulokseen

Teräksen lujuuslaskenta varmistaa kestävyyden lisäksi sen, että arvokasta ja raskasta raaka-ainetta ei käytetä liikaa. Se onkin suuressa roolissa monenlaisten rakenteiden suunnittelussa. Kokosimme yhteen ymmärrettävän tietopaketin teräksen lujuuslaskennasta tähän artikkeliin.

Millä aloilla teräksen lujuuslaskennasta on hyötyä?

Lujuuslaskentaa tehdään monille materiaaleille, mutta teräs on meillä Neteram Oy:ssä useimmiten eteen tuleva materiaali. Teräkseen liittyvää lujuuslaskentaa tehdään yleensä rakennus-, laiva- ja ajoneuvoteollisuuden sekä muiden koneiden ja laitteiden valmistuksen tarpeisiin. Siitä on hyötyä kaikilla aloilla, joilla terästä vain käytetään materiaalina.

Teräs on raskas ja kallis materiaali, jonka valmistus syö paljon luonnonvaroja. Kun lujuuslaskennan keinoin varmistamme, että sitä käytetään juuri oikea määrä, saadaan varmistettua mahdollisimman kevyt ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Lisäämällä kylkeen vielä mekaniikkasuunnittelijan palvelut, voidaan esimerkiksi koneenvalmistuksessa lisäksi varmistaa mm. se, että kuluva osa on vaihdettavissa uuteen tarpeen vaatiessa.

Nimensä mukaisesti teräksen lujuuslaskenta varmistaa luonnollisesti myös sen, että materiaalia ei käytetä liian vähän, vaan että rakenne tai tuote varmasti kestää niin paljon, kuin sen on määräkin kestää.

Teräksen lujuuslaskenta – kokemus on valttia

Teräsrakenteiden lujuuslaskenta on yleensä monimutkaisempaa kuin esim. lasilevyjen. Haastetta tuovat esimerkiksi hitsaussaumat ja se, että materiaalin määrä halutaan tosiaan pitää yleensä mahdollisimman pienenä. Lisäksi eri aloilla on omat standardinsa valmistettavien tuotteiden tai rakenteiden käyttötarkoituksen mukaan, nämä otetaan aina huomioon laskelmia tehdessä.

Neteram Oy:ssä työskentelevä Timo Yrjänä kertoo saaneensa koulutuksen myötä hyvän teoriapohjan teräksen lujuuslaskennalle, mutta käytännön tekemiseen oppi on tullut varsinaisen työn mukana.

Neteram Oy:n riveissä on kokemusta erityisesti koneiden ja laitteiden teräsosien sekä kuormaa kantavien, palkeista tehtyjen teräsrakenteiden laskennasta. Tällaisia ovat esimerkiksi laitteiden rungot, rakennusten kaiteet ja kävelytasot.

Yksittäisten osien ja kohteiden laskenta tarpeidenne mukaan

Teräksen lujuuslaskennan palveluihin pääsee käsiksi helposti ulkoistamalla työn asiantuntijoille, kuten Neteram Oy:lle. Meiltä voitte tilata yksittäisen laitteen osan tai suuremman kokonaisuuden lujuuslaskennan. Saman katon alta saatte tarvittaessa myös mm. mekaniikkasuunnittelijan palvelut.

Toimimme aina joustavasti asiakkaan tarpeiden ja aikataulujen mukaan. Ota yhteyttä, niin käydään läpi, miten voisimme palvella teitä parhaiten!