3D-tulostustekniikat – miten valitsen yrityksellemme oikean?

3D-tulostustekniikoilla on eroja, ja jotta teollisuusyritys voisi hyödyntää tulostusta työssään mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa tekniikka valita käyttötarkoituksen mukaan. Onko merkitystä enemmän tulostusnopeudella tai -tarkkuudella? Entä mihin käyttöön tulosteet tulevat? Neteram Oy tuntee tekniikat ja auttaa teitä valinnassa. Nyt esittelemme kolme tekniikkaa, joista vertailu voidaan aloittaa.

3D-nestetulostus tarkkaan tekemiseen

3D-tulostustekniikoista nestetulostus sopii erittäin yksityiskohtaisen ja mittatarkan kappaleen tulostamiseen. Materiaaleina käytetään yleensä UV- tai laserkovetteisia hartseja, jotka voi myös valita omien käyttötarkoitusten perusteella.

Nestetulostusta on käytetty mm. korun valmistuksessa positiivien tekemisessä, jolloin saadaan aikaan monimutkaisempia malleja kuin muilla tekniikoilla. Myös kellonvalmistuksessa on saatu lyhennettyä prototyyppien valmistusaikaa 20–30 päivästä vain 12 tuntiin vaihtamalla CNC-työstökoneistus nestetulostukseen.

Nestetulostuksen hyvä puoli on tarkkuus, mutta kovin suuria kappaleita sillä ei kannata lähteä tekemään.

Lankatulostus sopii suurille kappaleille

Lankatulostuksella saadaan valmistettua suurempia ja kestävämpiä kappaleita kuin nestetulostuksella. Sitä kannattaa hyödyntää esineiden ja osien tekemisessä silloin, kun työn tuloksen ei tarvitse olla yhtä mikrontarkkaa kuin vaikkapa kellonvalmistuksessa. Lankatulostuksellakin kuitenkin päästään helposti alle millin tarkkuuksiin.

Lankatulostusta voi käyttää esimerkiksi tehtaalla laitteiden kuluvien erikoisosien valmistukseen. Kun printteri ja sopivat tulostusmateriaalit ovat aina käytettävissä, saadaan tulostettua nopeasti uusi osa tai testattua helposti tuotantolinjan parannuksia.

Lankatulostuksen materiaaleina voi käyttää termoplastisia muoveja, kuten ABS-muovia tai Nylonia, sekä erilaisia lisäainesekoitteita.

Jauhetulostus piensarjatuotantoon

Myös jauhetulostuksella voidaan saada aikaan kestäviä osia tai esineitä silloin, kun lopputuloksen ei tarvitse olla kooltaan kovin suuri tai millintarkka. Tämäkin tulostustekniikka on materiaalien puolesta kustannustehokas. Materiaaleina käytetään erilaisia termoplastisia muovi- ja metallisekoitejauheita.

Jauhetulostettuun kappaleeseen ei yleensä tarvita erillisiä tukimateriaaleja, vaan kappale on valmis käyttöön pienen puhdistuksen jälkeen. Jauhe ja tulostusalueen optimointi mahdollistavat sen, että voidaan valmistaa nopeasti suurikin määrä yksittäisiä kappaleita. Tästä syystä jauhetulostus sopiikin erinomaisesti pienimuotoiseen sarjatuotantoon.

3D-tulostustekniikat – kustannukset

Materiaalikustannukset vaihtelevat paljon, samoin tulostinten hinnat. Esimerkiksi käyttökelpoisen lankatulostimen voi nyt, vuonna 2023 saada parilla sadalla euroilla, kun teollinen jauhetulostin voi maksaa viisinumeroisen summan.

Hinnat ovat laskeneet sitä mukaa, kun tulostaminen on yleistynyt ja tarjonta monipuolistunut. Saavutettavuus on siis parantunut, kun aloituskustannukset eivät ole päätä huimaavat.

Neteram auttaa ottamaan haltuun 3D-tulostustekniikat

Mietitkö, millainen tulostin ja mitkä 3D-tulostustekniikat voisivat sopia teidän yrityksenne tarpeisiin? Haluatko kuulla lisää tietystä tekniikasta, materiaalin valinnasta tai vaikkapa biohajoavista tulostusmateriaaleista? Neteram Oy:n 3D-tulostustekniikan asiantuntijapalvelu auttaa!

Lue lisää palvelustamme ja ota yhteyttä!